Pienet koululaiset taas liikenteeseen.

08.08.2018 11:43

Taas rotarit pukivat huomioliivit ylleen ja olivat valmiina lähtemään koululaisten koulutien aloituksen turvaamiskampanjaan Sodankylässä.

Koulut alkoivat Sodankylässä keskiviikkona 8.8. ja sen myötä liikenteeseen tuli taas pieniä koululaisia, osa innokkaina kuin pienet varsat osa ujoina ja arkoina, kaikki kuitenkin varsin kokemattomina. Kuinka moni autoilija tämän huomaa ja siihen varautuu?

Sodankylän Rotaryklubi on tiedostanut tämän turvallisuusriskin ja jo muutaman vuoden aikana olemme olleet herättämässä autoilijoiden huomiota pahimmissa risteyksissä. Toimenpiteenä tämä on varsin yksinkertainen. Me valitsemme koululaisten kannalta vaarallisimmat risteykset, puemme päälle huomioliivit ja liikumme näiden risteyksien välittömässä läheisyydessä. Näin herätämme autoilijat huomaamaan, että koulutiensä ovat aloittaneet taas uudet pienet kulkijat. Moni vanhempi saatteli tällä kertaa pienokaisensa itse koulutielle, sillä sää oli aurinkoisen kesäinen. Sodankylässä moni myös toi koululaisensa kouluportille, koska Sodankylän koulu-olot olivat jälleen muuttuneet tilapäisten kouluratkaisujen myötä. Hyvä niin, mutta opettakaa kuitenkin lapsenne kulkemaan se koulutie myös yksin, sillä aina ei voi taata kuljetusta koulun ovelle.

 

 

Koulutien turvaamisprojektimme päällikkö Jukka Vierma pitämässä käskynjakoa ja jakamassa risteyksiä.

 

 

Tänä kesänä meitä rotareita oli yhdessätoista risteyksessä huomioliivit yllänsä. Ja monet autoilijat jo tunsivat toimintatapamme ja iloisina kiittivät meitä tervehtimällä ja näyttämällä peukkuja ylöspäin. Moni lastaan saattava myös kiitti toimintaamme. Me toivomme ainoastaan, että kaikki autoilijat muistaisivat myös huomenna ja tulevinakin päivinä, että liikenteessä on uusia nuoria ja innostuneita koulunsa aloittaneita kulkijoita, kuka jalan, pyörällä, potkulaudalla tai muilla liikkumavälineellä. Joskus he ovat niin intoa täynnä, että kaikki liikennesäännöt eivät muistu joka risteyksessä mieleen, silloin meidän täytyy osata varoa ja varautua ilman huomioliivejäkin.

 

Muistutamme myös autoilijoita muistakin huomioitavista seikoista. Laskimme, että 26 autoilijaa puhui taajamaliikenteessä puhelimeen käsi korvalla. Monella autoilijalla tuntui olevan myös turhan kiire. Taajama-alueen teillä kun on 40 km/h nopeusrajoitus ja nelostielläkin 50 km/h. Näytti kuitenkin, että muutamat olivat tämän asian tyystin unohtaneet. Jokunen autoilija myös hätääntyi laittamaan turvavyötä, kun näki huomioliivisiä ihmisiä risteyksissä. Eiköhän ne olisi turvallisempaa kiinnittää pysähdyksissä.

 

 

 

 

 

Huomioliivi risteyksessä herättää ja antaa aihetta autoilijalle huomioida koululaisliikennettä.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotaryklubi, joka on maailmalaajuinen palvelujärjestö, pyrkii omilla projekteillaan luomaan palvelualtista, toiset huomioivaa asennetta ja paikallisia epäkohtia esiintuomalla saamaan ympäristömme paremmaksi, ystävällisemmäksi, ymmärtäväisemmäksi ja tutummaksi. Tule Sinäkin mukaan toimintaamme.

 

Tapahtuman jälkeen kokoontuivat Sodankylän rotarit yhteiseen kahvitilaisuuteen ja projektin palautteen jakamiseen.